Reisverslag Oost-Kenia door Koos en Charlotte Jonker

Geplaatst op: 19-12-2014

Namens Heemskerk Fresh en Easy zijn wij, Koos en Charlotte Jonker, in oktober 2014 afgereisd naar Oost-Kenia. Afgelopen jaar is Heemskerk een samenwerking met Dorcas aangegaan, om zo samen met Dorcas ontwikkelingshulp te bieden aan mensen die dit hard nodig hebben. In Oost-Kenia had het sinds het voorjaar al niet meer geregend wat het leven van de plaatselijke bevolking sterk beïnvloedt. Samen met Dirk Jan Groot van Dorcas, Edwin de Dorcas directeur Kenia en John (de chauffeur) hebben we heel wat kilometers afgelegd in ‘ons’ busje. Zo kwamen we na een hobbelige rit over het Keniaanse platteland thuis bij Rachel. Naast haar huishoudelijke taken en zorg voor haar familie waaronder haar gehandicapte zoontje, heeft zij haar eigen kitchen garden. Een soort kas gebouwd met natuurlijke materialen, welke veel indruk maakte als groen paradijsje te midden van een kurkdroog, bruin landschap. In haar kitchen garden verbouwt Rachel verschillende bladgroenten, deels om zelf van te eten en deels om te verkopen. Zo’n vier uur per dag is Rachel onderweg om water te halen waarmee ze een watertank vult. Vanuit deze watertank stroomt het water via een mini-waterirrigatiesysteem naar de planten. Een helder systeem, werkbaar voor Rachel en ze straalde terecht van trots. Naast Rachel en haar gezin hebben we nog een aantal gezinnen kunnen helpen met deze kitchen gardens. Mooi!

reis_kenia_oktober2014_koos_charlotte_jonker_1

Een ander project waar we een bezoek aan brachten waren verschillende agrariërs die met hulp van micro-credits een waterpomp hebben aangeschaft. Deze pompen water uit de rivierbedding omhoog ten behoeve van de irrigatie van het land. Een uitkomst om de droge periode te overbruggen en het bedrijf draaiende te houden. We bezochten een van de families die een waterbassin bouwden naast hun huis. In twee dagen regent dit bassin vol en kan er twee maanden gebruik worden gemaakt van het water. Tot slot bezochten we het waterdamproject, een dam gebouwd om het rivierwater plaatselijk op te sluiten voor de omwonenden.

reis_kenia_oktober2014_koos_charlotte_jonker_2

Terug in Nederland beginnen de indrukken langzaamaan een plaatsje te krijgen. Hoewel de kwaliteit van leven in Kenia zo’n andere standaard heeft dan in Nederland, zagen we dat de ontwikkelingsprojecten de bevolking daadwerkelijk verder brengt. Wanneer deze mensen ‘gemakkelijker’ aan water kunnen komen en zelfvoorzienend worden, ontstaat er ruimte en energie om vooruit te kijken en te ontwikkelen.
Daar draagt Heemskerk graag aan bij!

Koos en Charlotte Jonker

Doneer nu!
gerke terpstra
Gerke Terpstra

Dorcas Nederland kan samen met ondernemers veel betekenen

Geloof is Genade, maar ook Geluk dat je je met God mag inzetten voor die mensen die hulp nodig hebben.

Steun Dorcas ook!