Help ons helpen, samen in actie

Geplaatst op: 04-04-2017

De Verenigde Naties spreken al van de ernstigste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Komende weken wordt daarom extra aandacht gevraagd.
Droogte en geweld zijn de oorzaken voor de grootste hongersnood sinds jaren. Elke dag sterven er mensen van de honger, vooral kinderen, ouderen en zieken in Zuid-Soedan, Nigeria, Kenia, Ethiopië, Jemen, Somaliland en omringende landen. Als er niets gebeurt, sterven er volgens de VN 20 miljoen mensen de hongerdood.

Het verhaal van moeder Hafsat

Op de website van Dorcas Nederland is het ingrijpende verhaal van moeder Hafsat te lezen. In het noorden van Nigeria zaait Boko Haram dood en verderf. Voor de slachtoffers van deze terreurgroep dreigt een hongersnood. Hafsat (25) vluchtte met haar kindjes Aisha (3) en Fatima (1 maand oud) voor Boko Haram. “Het was nacht toen ineens een aantal hutten in ons dorp in de brand vlogen. Ik werd wakker van het geluid van het vuur en vluchtte samen met Aisha de bush in. Tijd om spullen mee te nemen, hadden we niet. Op dat moment was ik hoogzwanger van Fatima. De mannen die onze huizen verbrandden, waren strijders van Boko Haram. Die nacht doodden ze een aantal dorpsbewoners, waarvan ik er twee goed kende. Een week lang verbleven we in de bush. We leefden van wat mensen die we tegenkwamen ons gaven. Op de een of andere manier lukte het ons dit vluchtelingenkamp te bereiken. Uitgehongerd kwamen we daar aan.”

“Op dit moment verblijven we een maand in het kamp, waar we hele dagen zitten en niets te doen hebben. ’s Nachts slapen we in een hutje van een paar vierkante meter met vijf volwassenen en zes kinderen. Eten is er niet, soms eten we een hele dag niet. Mijn dochter heeft al vier dagen ontstoken ogen, geld voor een dokter hebben we niet. Maar het gebrek aan eten is nog wel ons grootste probleem. Door het gebrek aan voedsel lukt het me niet om Fatima genoeg melk te geven. Als ik haar gevoed heb, heb ik zelf erge hoofdpijn.”

Help ons helpen: doneer nu

Doneer nu!
bas gravesteijn
Bas Gravesteijn

Die ene druppel kan ‘lifechanging’ zijn in uitzichtloze situaties’

Door relaties in mijn netwerk te laten zien wat gestructureerde hulp te weeg kan brengen hoop ik mensen bewust te maken dat de allerarmsten hulp nodig hebben van ons.

Steun Dorcas ook!