siaya-county-kenia

Water en sanitaire voorzieningen in Siaya County

Geplaatst op: 19-06-2018

In onze vorige nieuwsbrief informeerden wij u over ons nieuwe project in Kenia. Hieronder uitgebreide informatie over het project, waar water inkomsten zijn als basis voor duurzame ontwikkeling van Siaya County, Kenia  

Het doel van het project is om structureel toegang tot water en sanitaire voorzieningen te creëren, en hiermee bij te dragen aan gezondheid, welzijn, economische groei en gender gelijkheid voor 108.500 mensen in landelijke gebIeden in Siaya County in Kenia. Het project richt zich op mensen in landelijke gebieden, omdat daar veel armoede is en zij weinig toegang tot water en sanitaire voorzieningen hebben. Vrouwen zullen in het bijzonder voordeel van het project hebben, omdat zij degenen zijn die nu ver lopen (5 km) en 3-5 uur per dag bezig zijn om veilig water voor hun huishouden te halen.

Samenwerken

Het project is een Public Private Partnership (PPP) project. Dat wil zeggen dat een overheid, een bedrijf en een NGO samenwerken aan een gezamenlijk doel waar zij allen een belang bij hebben. In dit geval is er een consortium van Dorcas Aid International, het Keniaanse bedrijf Maji Milele en de lokale overheid in Siaya County. Het consortium heeft gezamenlijk fondsen aangevraagd bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Op dit moment is de gemiddelde hoeveelheid water die beschikbaar is 7 liter per persoon per dag, wat veel minder is dan de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)  grens van 20 liter per persoon per dag. Als resultaat hiervan wordt een groot deel van de populatie blootgesteld aan ziekten, en is het aantal kinderen wat sterft onder de vijf jaar erg hoog: 167/1000. In deze county maakt 20% geen gebruik van een toilet, en gebruikt 31% onverbeterde toiletten. Hierdoor komt o.a. diarree veel voor, wat nog verergerd wordt door het gebrek aan toegang tot schoon water.

In het gebied waar het project plaatsvindt, zijn 44 (vaak verouderde) watervoorzieningen, waarvan de meesten op dit moment niet functioneren. Degenen die wel functioneren doen dit gemiddeld voor 50% met heel weinig kwaliteitscontrole. De hoofdoorzaken van het slechte functioneren van de watervoorzieningen zijn slecht beheer, weinig verantwoording, en veel water wat verdwijnt zonder dat het inkomsten oplevert (ofwel door lekkages ofwel door diefstal). Daarnaast zijn er beperkingen in de gebruikte technologie, door te veel gebruik, defecten, onregelmatige beschikbaarheid van water en lange uitvaltijd. Door onvoldoende inkomsten, is het niet gelukt om onderhoud en beheer voldoende uit te voeren of om de watervoorzieningen uit te breiden.


Uitdaging

Het project wil de genoemde uitdagingen op de volgende manier aanpakken:

 1. Er worden 7 watervoorzieningen hersteld en uitgebreid, zodat zij bij elkaar toegang tot schoon drinkwater bieden aan +/- 108.500 mensen.
 2. Er wordt een ‘publiek eigendom, privaat beheer’-model toegepast. Voorheen lag het beheer van de watervoorzieningen bij de gemeenschap. Nu gaat de overheid meer verantwoordelijk nemen voor de watervoorzieningen, als uiteindelijk eigenaar. Een Keniaans privaat bedrijf genaamd Maji Milele zal zorgdragen voor het beheer van de watervoorzieningen in samenwerking met een comité van lokale bewoners. Zij zullen er onder andere voor zorgen dat er voldoende inkomsten binnen komen en dat de voorzieningen goed onderhouden worden. Zo kan het bedrijf aantonen hoe een watersysteem op een duurzame en commercieel haalbare manier gemanaged kan worden.
 3. Maji Milele is gespecialiseerd in prepaid water meter oplossingen. Mensen kunnen hiermee water kopen met een digitaal pasje. Deze meters zorgen voor een sterke toename in inkomsten, 100% transparantie door online monitoren, lagere onderhoudskosten, 24/7 toegang tot water en uiteindelijk tot beter functioneren, onderhoud en duurzaamheid van de watervoorzieningen.
 4. Dorcas en haar lokale partner North Gem gaan een hygiëne voorlichtings-programma uitvoeren, waardoor gemeenschappen in actie zullen komen om te zorgen dat iedereen in hun gemeenschap toegang tot een toilet heeft en hier ook gebruik van maakt. Dit zorgt voor een sterke vermindering in ziektes.
 5. De voorlichting wordt ondersteund door een innovatieve methode: mensen zullen spaarpunten krijgen als zij water kopen. Spaarpunten zijn erg populair in Kenia. In dit geval kunnen ze alleen gebruikt worden om sanitaire producten te kopen: toiletpapier, maandverband en materialen om een toilet te bouwen. De punten worden uitgedeeld via SMS. Via SMS komen ook berichtjes over de beschikbaarheid en het belang van de producten die met korting gekocht kunnen worden van de ondernemers.
 6. 118 ondernemers worden geholpen in de start of versterking van hun bedrijf. Zij zullen ook de sanitaire producten gaan verkopen en worden gelinkt aan het spaarsysteem, waarmee hun inkomsten verder vergroot worden.
 7. Er wordt ook bijgedragen aan een groter bewustzijn over gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de gemeenschap. Ook krijgen zij meer mogelijkheden om actief te zijn in leiderschap, besluitvorming en ondernemerschap.
 8. Voor extreem kwetsbaren – zoals huishoudens geleid door kinderen of alleenstaande ouderen – worden extra maatregelen getroffen: zij krijgen maandelijks gratis tegoed voor water.

Maji Milele Ltd. is een sociale onderneming die het beheer van de watervoorzieningen op een commercieel haalbare manier zal verzorgen. Naarmate de winst groeit, zal deze met de lokale gemeenschappen gedeeld worden, via de lokale water comités.


Achtergrond informatie Siaya County

Populatie: 965.103
Project deelnemers: 108.500
Populatiedichtheid: 332 p/ km2
Vruchtbaarheidscijfer: 5,5 kind/ vrouw (nationaal 4,6)
Human Development Index: 0,46 (national average: 0,56)

Percentages van populatie:

 • op platteland: 89%
 • leeftijd< 30 jaar: 75%
 • leeftijd< 15 jaar: 45%
 • geen onderwijs: 20%
 • middelbaar of hoger onderwijs: 16%
 • gebruikt brandhout: 89%
 • gebruikt houtskool: 15%
 • in landelijk gebied in armoede: 57,9%
 • in stedelijk gebied in armoede: 37,9%
 • met toegang tot een verbeterde bron van water: 36%
 • gebruikt geen toilet: 20%

 

Doneer nu!
gerke terpstra
Gerke Terpstra

Dorcas Nederland kan samen met ondernemers veel betekenen

Geloof is Genade, maar ook Geluk dat je je met God mag inzetten voor die mensen die hulp nodig hebben.

Steun Dorcas ook!