Het Ontstaan

Een prachtige anekdote

Hoe kunnen prachtige initiatieven ontstaan waarbij de hulp aan een medemens centraal staat. Het verhaal achter Stichting Dorcas Ondernemers Regio West is wat dat betreft een bijzonder verhaal. Voormalig voorzitter Paul Voshol (nu bestuurslid) vertelt:

In het jaar 2000 was er een afspraak met Harry Oudshoorn sr. uit Katwijk bij ons op de zaak. Technivo uit Katwijk leverde al jaren hun producten aan ons bedrijf maar in die periode ging het niet helemaal goed en waren wij ontevreden over bepaalde zaken aangaande service en levering.
Het ging zelfs zo ver dat er eens goed gepraat moest worden met de directie om e.e.a. recht te zetten en mogelijk zouden wij zelfs  van leverancier veranderen. De heer Oudshoorn waardeerde het zeer dat ik hem had uitgenodigd, we
hebben een goed gesprek gehad en de zaken recht gezet, vanaf zijn kant heeft hij gevraagd om nog een kans te krijgen en het beter te doen in de toekomst. Die kans heeft hij toen ook gekregen.

Dhr. Oudshoorn gaf aan: ‘Ik krijg de kans, dan mag jij mee naar Afrika!’… Ik wist echt niet wat hij daar mee bedoelde, zouden we op vakantie gaan? dat leek mij nogal stug.
‘Ja je mag mee naar Afrika , daar gaan we projecten bezoeken van Dorcas om het feit dat de zaak Technivo 60 jaar bestaat en de goede relatie die we ondanks dit geschil al jaren hebben’

‘TechNivo betaalt de reis’ was de boodschap, wat een geweldig verhaal.
Nog steeds beduusd van het verhaal heb ik ja gezegd na  uitleg van de heer Oudshoorn over het programma en de achterliggende bedoeling van deze reis.

Uiteindelijk is er een groep van 12 mensen, met over het algemeen ondernemers uit de Duin – en Bollenstreek, mee gegaan op reis naar het verre Afrika. Een reis om nooit te vergeten met indrukken die we ons leven nooit meer kwijt zijn geraakt en voor altijd in ons geheugen zijn gegrift. Wat een wereld en wat een kansen om daar iets te doen aan het onnoemelijke leed en de vele problematieken in dat werelddeel.

We waren zo onder de indruk dat iedereen de reis voor zichzelf heeft betaald en TechNivo de kosten van de deelnemers alsnog heeft gesponsord waardoor er uiteindelijk een flinke som geld voor Dorcas overbleef voor de projecten in Kenia en Ethiopië.

Na terugkeer van deze zeer indrukwekkende reis werd al snel het idee opgevat om met deze ervaring op georganiseerde wijze projecten in Afrika te gaan steunen in woord en daad. Zo is in die tijd de stichting Dorcas Duin-en Bollenstreek opgericht. Dit is later uitgegroeid tot Dorcas Ondernemers Regio West, zoals we nu bekend zijn.

Inmiddels zijn we een kleine 15 jaar verder met een geweldige organisatie die netwerkbijeenkomsten en evenementen ten behoeve van de allerarmsten organiseert. Daarnaast wordt er jaarlijks een inspirerende en indringende reis naar Afrika georganiseerd. De contacten zijn na 15 jaren nog steeds heel goed met de heer Oudshoorn persoonlijk en met het huidige Mastermate Technivo Revamco.

Zo blijkt maar weer, als je met elkaar een oplossing vindt voor een ontstaan probleem, dan blijkt er vaak heel veel meer mogelijk te zijn dan slechts het oplossen van het probleem.
Dorcas draagt zo bij aan het oplossen van problemen van klein tot groot door de juiste hulp te bieden daar in de wereld waar het, het hardst nodig is.

Paul Voshol
Betrokken vanaf het begin.

Doneer nu!
bas gravesteijn
Bas Gravesteijn

Die ene druppel kan ‘lifechanging’ zijn in uitzichtloze situaties’

Door relaties in mijn netwerk te laten zien wat gestructureerde hulp te weeg kan brengen hoop ik mensen bewust te maken dat de allerarmsten hulp nodig hebben van ons.

Steun Dorcas ook!